1980

borító

Süsü, a sárkány

Csukás István

könyv ikon  film ikon  hang ikon

1980 bocsátotta útjára Csukás István legendává lett mesehősét, Süsüt, a sárkányt. A behemót kalandjainak ártatlan sutasága, kedves humorral ábrázolt figurája egyaránt lett a gyerekek és a felnőttek kedvence.

borító

Tavunk, a Balaton

Illés István

könyv ikon

Tudományos igénnyel, de a nagyközönséghez szóló olvasmányos stílusban megírt kiadvány, azzal az elhatározással, hogy hozzájáruljon élő természeti értékeink megőrzéséhez.

borító

Gorillák a ködben

Dian Fossey

könyv ikon

Dian Fossey, amerikai etológusnő 13 évet töltött a kelet-afrikai Virunga-hegységben, hogy a ma már csak mindössze 240 lelket számláló hegyi gorillákat természetes élőhelyükön tanulmányozza.

borító

Házibuli

Claude Pinoteau

film ikon  könyv ikon

A 80-as évek egyik legnagyobb slágerfilmjében a 13 éves Vic élete első házibulijába készül, ahol nemcsak a zene és a tánc, hanem az első szerelem is várja.

borító

Dögkeselyű

András Ferenc

film ikon  könyv ikon

A Dögkeselyű András Ferenc 1982-ben bemutatott filmje, Munkácsi Miklós: Kihívás című regénye alapján készült, amelynek elsőként sikerült megteremtenie a magyar bűnügyi film műfaját.

borító

Csernobil:
tények, okok, hiedelmek

Aszódi Attila,
Szatmáry Zoltán

könyv ikon

Csernobil. Ez az ukrán kisváros ekkor húsz éve fogalom, amely valószínűleg örökre a világtörténelem részévé váltak, akárcsak Pompei vagy Hirosima tragédiája.

borító

A lakás romantikája

Bán András

könyv ikon

.Színes ​​külföldi magazinok láttán az emberben felszakad a sóhaj: bárcsak ilyen gyönyörű lakásokban élhetnénk! Jelen kötetünk régi nagylakások emlékét idéző, gazdagon bútorozott és díszített belső berendezéseket mutat be.

borító

Szerelem első vérig

Horváth Péter

könyv ikon

Mint a legtöbb tizenéves srác, Füge is azt hiszi, övé a világ. Vidéki középiskolában tanul, szülei elváltak, a kollégiumból hol az anyjához, hol az apjához utazik haza

borító

Élet a Földön

David Attenborough

könyv ikon

Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.

borító

A legényanya

Garas Dezső

film ikon  könyv ikon

A legényanya Schwajda György A rátóti legényanya című könyvéből, 1989-ben bemutatott fekete-fehér vígjáték, politikai szatíra. A filmet a Komárom-Esztergom megyében található Dágon forgatták.

borító

AutóRevü

Karlovitz Kristóf,
Lovász Károly,
Tamás György

könyv ikon

Könyvünkben nemcsak az autó születésének lehetünk részesei, hanem az elektronikus gyújtástól a komputer vezérelte befecskendezőszivattyúig sok mindenről szó esik.

borító

Az anyag vallomása bűnügyben

 Leisztner László,
Bujtás Piroska

könyv ikon

Két igazságügyi vegyészszakértő sok-sok megtörtént bűnügy laboratóriumi vizsgálatába, valamint a korszerű analitikai kémia néhány érdekes vizsgálati módszerébe avatja be az Olvasót.

borító

A magyar menekültjog és menekültügy a rendszerváltozástól az Európai Unióba lépésig

Nagy Boldizsár

könyv ikon

Magyarország a menekülteket kibocsátó országból valóban menekülteket befogadó országgá - vagy legalábbis ugródeszkává - vált a nyolcvanas évek végétől kezdődően?

borító

A fizikai törvények jellege

Richard Feynman

könyv ikon

Feynman professzor felvázolja azokat a témákat, amelyek közösek a gravitáció törvényében és Newton, Maxwell és Einstein nagy, világosságot gyújtó felfedezéseiben.

borító

A zöldfelületek fenntartása

Kiácz György

könyv ikon

Fontos munka a zöldfelület fenntartás témakörében, mert míg a 20. század közepén e fogalom a parkok, kertek gondozását jelentette, addig a század vége felé, már ez a jelentéskör az alapvető életben tartás feltételeit határozza meg.

borító

Mobil távközlési rendszerek

Dárdai Árpád

könyv ikon

A 80-as évek a mobil kommunikációs rendszerek megjelenésének előretörése. A könyv összefoglalja a mobil távközlés és a mobil internet alapjait és a korszerű rádiótelefon rendszerek fontosabb protokolljait.

borító

Asszonyok könyve

Nagy Olga

könyv ikon

A 80-as években Magyarországon is felfutó társadalomnéprajz egyik alapmunkája.

borító

Jeles András és a katasztrófa színháza

Darida Veronika

könyv ikon

A könyv a 80-as évek korszakos jelentőségű színházi rendezőjének színházi gondolkodását mutatja be.

borító

A zongoratanárnő

Elfriede Jelinek

könyv ikon  film ikon

"A tanárnő csak a nap első felében él példamutató életmódot, dolga végezte után elvegyül a perverz, szennyes fantázia megelevenedett valóságába."

borító

A Patkánynő

Günter Grass

könyv ikon

A regény lapjain a névtelen elbeszélő és egy nőnemű patkány folytat párbeszédet a világot elpusztító atomrobbanás után...

borító

Már iskolás vagyok

Janikovszky Éva

könyv ikon

A könyv az óvodától való elszakadást és az iskolakezdést humoros történeteken keresztül mutatja be, réber László rajzaival illusztrálva.

borító

Titkok, képek, nyolcvanas évek

Müller Rolf

könyv ikon

A pártállami rendszer titkosrendőrsége és a 80-as évek fényképekben.

borító

Az öt világvallás : bráhmanizmus, buddhizmus, kínai univerzizmus,  kereszténység, iszlám

Helmuth von Glasenapp

könyv ikon

A kiváló valláskutató és indológus, Helmuth von Glasenapp az öt legjelentősebb vallást ismerteti.

borító

A rendszerváltás forgatókönyve

könyv ikon

Dokumentumok és tanulmányok az 1989-es kerekasztal-tárgyalásokról.

borító

A mai magyar plakát : válogatás az utolsó 10 év legjobbjaiból

könyv ikon

1985-ben ünnepelte centenáriumát a magyar plakátművészet. Ennek apropóján készült válogatás az előző évtized plakátterméséből. 

borító

Külhoni viszonyok

Alison Lurie

könyv ikon

Az amerikai írónő Feltételes megálló című regénye (Külhoni viszonyok címmel is megjelent) elnyerte az irodalmi Pulitzer-díjat.

borító

A nyolcvanas évek

Kovács Zoltán
Megyesi Gusztáv

könyv ikon

A nyolcvanas évek annak a "negyven évnek" az utolsó évtizede, ami nem lett volna, ha nincs a negyvenes-ötvenes-hatvanas-hetvenes évek. De nélküle nem lettek volna kilencvenes évek, talán még millennium sem lett volna.

borító

Könyv, könyvtár, közönség

Gereben Ferenc

könyv ikon ekönyv ikon

A könyv a magyarországi olvasáskultúra trendjeinek nyolcvanas, kilencvenes években végbement alakulását vizsgálja. 

borító

AIDS társadalmi háttérrel

Graham Hancock

könyv ikon

A WHO szerint a szerzett az AIDS "a történelem eddigi legnagyobb közegészségügyi katasztrófája, amiről tudomásunk van". Ez a könyv őszintén, néha kissé túlozva, feltárja a betegség valamennyi kérdését.

borító

Koltai Róbert, Pogány Judit : színész-házas-páros

Bóta Gábor

könyv ikon

Az interjúkötetből megismerhetjük a híres színész-házaspár élettörténetét és szakmai munkásságuk jeles eseményeit.

borító

Irka firka

Bodrogi Gyula

könyv ikon

A gazdagon illusztrált interjú-kötetből kirajzolódik a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész tartalmas életpályája.

borító

Kopaszkutya

Szomjas György

film ikon hang ikon

A Kopaszkutya egy 1981-ben készített zenés filmszatíra, amely egy korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást. Tagjai például a P. Mobil és a Hobo Blues Band közismert zenészei: Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula.

borító

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Sue Townsend

könyv ikon

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója elfogultság nélküli bepillantás egy pattanásokkal teli kamasz fiú zűrös életébe. Fájdalmasan őszinte napló, kacagtató és lenyűgöző olvasmány.

borító

Szikora Róbert

R-Go

hang ikon

A 80-as évek legjobb R-GO dalait adták ki egy válogatás album keretében.

borító

Parkerdők Magyarországon

Mészöly Győző

könyv ikon

A parkerdők előrelátó, céltudatos munka eredményeként jelentek meg Magyarországon. Ebben a könyvben a parkerdőket megálmodóik és valóssággá váltóik – vagyis az erdészek – mutatják be.

borító

A ​Birodalom visszavág

Donald F. Glut

könyv ikon

Luke Skywalker kalandjai nem értek véget a Halálcsillag elpusztításával... Noha a Lázadó Szövetség megnyert egy fontos csatát, a Birodalom elleni háború csak most kezdődött el. 

borító

E.T. a földönkívüli kalandjai a Földön

William Kotzwinkle

könyv ikon

A ​körte formájú, sok millió éves, apró termetű ősbotanikus túl kíváncsinak bizonyul, amikor az 1000 évenként a Földön növényeket gyűjtő űrexpedíció ismét a mi bolygónkat kutatja.

borító

99 körítés és főzelék 33 színes ételfotóval

Lajos Mari
Hemző Károly

könyv ikon

Köret címszó alatt elsősorban zöldségekre gondolunk hanem burgonyára, rizsre és tésztafélékre. Ez utóbbiak közül kettő ebben a könyvben is megtalálható, mert magyaros ételeink kiegészítői, de a kötetben a főszerep a zöldségeknek jut.

borító

Kábítószerek és bűnözés

Lévai Miklós

könyv ikon

A közfelfogás szerint a kábítószerezés és a bűnözés szoros kapcsolatban állnok egymással. Ez vajon igaz, vagy csupán hiedelmek, a mindennapi tudatban meglévő bizonyos érdekek és értékek által táplált sztereotípiák?

borító

Wiesel Iván

50 kérdés, 50 felelet az adóreformról

könyv ikon

E kis könyv a Pénzügyminisztérium megbízásából készült, hogy összefoglalja azokat a legfontosabb kérdéseket, amely a közvéleményt foglalkoztatja, és bemutassa a különböző válaszokat és javaslatokat az adóreformról.